Over-Amstel Boerderij draait momenteel proef. Wij zijn uitsluitend te bereiken te voet, per fiets of boot. Lees meer

Geschiedenis

De Duivendrechtse polder, gelegen in de buurt van Amsterdam, kent een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk was het een moerasgebied. De eerste boerderijen werden in de 12e eeuw gebouwd, nadat monniken en lokale boeren het gebied hadden drooggelegd. Deze pioniers legden dijken en afwateringskanalen aan om het moerasgebied te ontwateren. Hierdoor ontstond vruchtbare landbouwgrond, waar we bij Over-Amstel Boerderij nu nog steeds van profiteren.

In de 16e en 17e eeuw werd de landbouw in de Duivendrechtse polder steeds intensiever en de boerderijen groeiden mee. Veel boerderijen waren in deze periode zogenaamde 'langhuisboerderijen', waarbij het woonhuis en de stal onder één dak waren samengebracht. Een praktisch voordeel hiervan was de mogelijkheid om vee en opslagruimte efficiënt te organiseren.


Over-Amstel Boerderij is in 1894 gebouwd op de dijk aan de oostzijde van de Amstel. Voor die tijd vond er al agrarische bebouwing plaats op het perceel. Het is een stoere boerderij met een breed voorhuis, wat typerend is voor de agrarische bouwkunst in de 19e eeuw. Daarachter bevonden zich de werkruimten en hooizolder. Opvallend is ook de dakkapel. De boerderij heeft bijzondere plafondschilderingen en een rijk interieur. Dit sluit aan bij de kenmerkende Amstellandse historie, waarbij welvarende families uit de stad naar het platteland trokken.

Vandaag de dag is het een plek waar we u graag verwelkomen om te ontdekken wat Over-Amstel Boerderij en haar omgeving te bieden hebben. Het historische voorhuis is omgebouwd tot boutique B&B en op de boerderij is een moestuin, kaasmakerij en een farm-to-fork restaurant. Met eerbied voor de geschiedenis hopen we u te inspireren voor de toekomst.

Deze landkaart is gemaakt Reinier en Josua Ottens (Amsterdam, ca. 1750) - 'Wydvermaarde en beroemde koopstad Amsteldam met d'omleggende landen'

“De rijke historie van de polder”

Ontbijten in de boerderij

In de aangebouwde stal van het voorhuis hebben we een restaurant, bar en open keuken gerealiseerd, waar onze chefs graag een lekker ontbijt voor u bereiden. De oude elementen van de boerderij zijn geïntegreerd in het interieur: de geschiedenis van de polder gecombineerd met het comfort van nu.